Getoonde prijzen zijn inclusief BTW

Welkom bij HeelGoedGereedschap

Blog

 • Wolfraam

  Wilt u al onze wolfraam elektroden bekijken, ga dan hier naar de categorie > Wolfraam elektroden

  Wolfraam

  Wolfraam is er veel kleuren en soorten, welke wolfraam moet u nu hebben voor uw lasklus?

  Wolfraam elektroden (wolfraam stiften) zijn grofweg onder te verdelen in typen die bruikbaar zijn voor het TIG lassen van verschillende metaalsoorten en typen waarmee u bij  voorkeur maar 1 metaalsoort last.

  Het gaat te ver om hier alle kleuren wolfraam te behandelen maar een paar tips:

  De kleur groen gebruikt u alleen voor TIG lassen van aluminium.
  De kleuren paars, turquoise en blauw zijn uitstekend geschikt voor gebruik bij het lassen van zowel ferro staal, roestvrij staal als aluminium.
  De kleuren goud en grijs worden vaak geadviseerd voor het TIG lassen van ferro staal en roestvrij staal, waarbij de grijze ook voor aluminium toepasbaar is.
  De kleur wit is specifiek voor het lassen van aluminium waarbij een hogere standtijd gewenst is dan bij de groene kleur die geen toevoeging (dope) heeft.

  Wat is belangrijk bij het gebruik van de wolfraam elektroden?

  Belangrijkste is dat de punt van de elektrode juist geslepen is voor de toepassing waar u hem voor gebruikt. Hoe u het beste de punt slijpt leggen wij in een ander bericht nader uit maar onthoudt dat u altijd in de lengte richting van de elektrode slijpt. Heel belangrijk is verder dat de wolfraam elektrode schoon is. Wanneer u per ongeluk het werkstuk geraakt heeft met de wolfraam is hij verontreinigd en moet hij opnieuw geslepen worden.

  Welke dikte wolfraam elektrode heeft u nodig?

  Welke dikte elektrode u gebruikt is ook afhankelijk van laspositie, slijpwijze en persoonlijke voorkeur maar onderstaande waardes kunnen als grove richtlijn aangehouden worden.

  Wolfraam dikte bij TIG lassen op DC stroom:

  1,0mm elektrode 15 - 50 ampere
  1,6mm elektrode 50 - 120 ampere
  2,4mm elektrode 80 - 150 ampere
  3,0mm elektrode 130 - 250 ampere

  Wolfraam dikte bij TIG lassen op AC stroom:

  1,0mm elektrode 20 - 30 ampere
  1,6mm elektrode 30 - 80 ampere
  2,4mm elektrode 60 - 130 ampere
  3,0mm elektrode 120 - 200 ampere

 • Gasgevulde lasdraad

  Wilt u al onze "gasgevulde" lasdraad bekijken, ga dan hier naar de categorie > Gasgevulde lasdraad

  Lassen met gasgevulde lasdraad

  Gasgevulde lasdraad, een veel gebruikte term, maar is die juist?

  Nee niet echt want gasgevulde lasdraad bestaat namelijk niet echt maar deze term wordt vaak gebruikt voor lasdraad dat geschikt is om te kunnen MIG lassen zonder gas erbij te gebruiken.

  Hoe zit dat dan met gasgevulde lasdraad? Het is lasdraad waarvan de kern gevuld is met een poeder, het zogenaamde flux. Deze flux kun je vergelijken met de mantel die aan de buitenkant van een laselektrode zit. (In het Engels heet gasgevulde lasdraad; fluxcore wire.)

  Hoe werkt dat gasgevulde lasdraad dan?

  Wanneer u ermee last verbrand het poeder en vormt een gas, dat verdrijft de lucht (zuurstof) en zorgt voor een juist smeltbad.

  Er zijn veel gevulde lasdraden voor diverse toepassingen maar het type dat wordt bedoeld met gasgevulde lasdraad is type E71T-GS, dit is de gevulde lasdraad die zonder gas verlast kan worden.

  Last gasgevulde lasdraad wel lekker? Het last op zich prima en voldoet voor de hobbyist. Het last wel minder mooi en minder lekker dan een normaal lasdraad samen met gas. Gasgevulde lasdraad spetters wat tijdens het lassen en vormt een hele lichte slak die u zult moeten weg borstelen. Een voordeel van gasgevulde lasdraad is dat u het ook kunt gebruiken wanneer het stevig waait, een situatie waarbij gas uit een gasfles eerder wegwaait.

  Hoe gebruikt u gasgevulde lasdraad?

  Belangrijk om te weten is dat u dit lasdraad altijd verlast op de min pool van het lasapparaat. Dat betekend dat u de migtoorts aansluit op de min kant en de massakabel op de plus kant, precies andersom als met "normaal" MIG lassen. Doet u dit niet dan zal het gasgevulde lasdraad niet lekker lassen en veel spetteren.

  Lasapparaten in de goedkoopste klasse kunnen vaak alleen maar met gasgevulde lasdraad lassen, u kunt de migtoorts en de massakabel dan niet omwisselen want ze zitten al goed gemonteerd voor het lassen met gasgevulde draad.

  Gasgevulde lasdraad is veelal verkrijgbaar in 0,8mm / 0,9mm / 1,0mm / 1,2mm dikte en in de spoelmaat 1kg, 5kg en 15 kg.

 • Automatische lashelm deel 3

  Wilt u al onze modellen automatische lashelm bekijken, ga dan hier naar de categorie > Automatische lashelmen
  goedkope_of_dure_automatische_lashelm_kopen

  Moet u nu een duurdere automatische lashelm kopen of gewoon de goedkoopste kopen?

  We zullen proberen hier zo goed mogelijk antwoord op te geven.
  Bij een lashelm zijn er eigenlijk 2 zaken die van grote invloed zijn op de prijs:

  De kwaliteit van het verduisteringsfilter van de lashelm:

  De kwaliteit van het filter dat in de lashelm zit bepaalt hoe goed uw ogen beschermt zijn tegen ongewenste toetreding van fel laslicht. In het algemeen geldt dat wanneer u last met een hoger amperage lasstroom iedere automatische lashelm goed kan functioneren. Met een lager amperage zult u een betere kwaliteit filter nodig hebben dat gevoeliger is. Wanneer u last met zeer laag amperage en/of in combinatie met fel licht in de omgeving zoals felle lampen of felle zon zult u een zeer goede kwaliteit filter in uw lashelm nodig hebben. In het laatste geval moet de lashelm namelijk ook verschil zien tussen omgevingslicht waar hij niet op reageren moet en licht van de lasboog waar hij wel op reageren moet.

  De bouwkwaliteit en het comfort van de helmschaal en het hoofdstel:

  De bouwkwaliteit van een lashelm bepaald daarnaast hoe comfortabel hij draagt en hoe degelijk hij is. Gebruikt u de lashelm maar af en toe dan is een wat hoger gewicht geen bezwaar en zal de lashelm ook niet veel slijten. Draagt u de lashelm iedere dag meerdere uren dan zult u een laag gewicht en draagcomfort erg gaan waarderen. Ook zal een duurdere lashelm aanzienlijk langer meegaan bij intensief gebruik van de lashelm.

  Als simpele vuistregel kunt u aanhouden dat een automatische lashelm tot ongeveer €100,- geschikt is voor matig tot regelmatig gebruik en duurdere modellen voor regelmatig tot zeer intensief gebruik geschikt zijn. Deze stelregel qua prijs geldt uiteraard alleen voor automatische lashelm en niet voor lashelmen met een vast filter, deze zijn aanzienlijk goedkoper.

Artikelen 1 tot 3 van 5 in totaal

per pagina
Pagina:
 1. 1
 2. 2