Getoonde prijzen zijn inclusief BTW

Welkom bij HeelGoedGereedschap

Welke boortjes zijn geschikt voor mijn klus

Welke boor is geschikt voor mijn klus?

Het is iets wat in ieder huis weleens moet gebeuren: boren. Jouw huis is hier ongetwijfeld geen uitzondering op. Wanneer je weer eens een boorklus moet klaren, pak je de boormachine en zie je daarnaast in alle soorten en maten boortjes liggen. Deze boren hebben allemaal andere eigenschappen en maken je boormachine voor verschillende klussen inzetbaar. Voor ieder materiaal wordt een andere boor gebruikt. Maar welke boortjes gebruik je nu voor welke klus? Wij zetten het hieronder voor je op een rijtje.

Hout boortjes

De naam zegt het al, de houtboor is de standaardkeus om in hout te boren. De boor heeft een dunne punt in het midden waardoor je preciezer kunt richten en bij het starten minder stabiliteit hebt. Hierdoor voorkom je uitschieters. Ook geschikt is de slangenboor, te herkennen aan het schroefdraad. Deze wordt door de vorm het hout in getrokken, waardoor je het gat zeer precies rondom het startpunt centreert. Boor op lage toeren en laat de boor zelf het werk doen. Wanneer je grote en mooier afgewerkte gaten wil boren, is de speedboor de beste keuze. Let er wel op dat je het gat in een rechte hoek boort.

Metaal boortjes

Ook hier verraadt de naam het: de metaalboor is bestemd voor oppervlakten van metaal. De scherpe kop wordt door de metaalboor ingezet om als het ware door het metaal heen te snijden. Met deze boor kun je in onder andere aluminium en staal boren. Let op: tijdens het boren ontstaat er tussen de metalen veel wrijving, waardoor het metaal erg heet wordt. Het is daarom belangrijk om tijdens het boren te koelen!

Steen boortjes

Voor het boren in (bak)steen en/of metselwerk gebruik je een steenboor. De boor is te herkennen aan de ‘vleugels’ aan het uiteinde, en de punt van de boor is stomp en voorzien van een hardmetalen plaatje. Voor de zwaardere klussen kan de SDS-boor gebruikt worden. Deze lijkt qua vorm op de steenboor, maar omdat deze extra gehard is kan hij naast bovenstaande materialen ook gebruikt worden voor (gewapend) beton. Voor hele harde steenmaterialen biedt de diamantboor een oplossing. Metalen boortjes zijn niet sterk genoeg voor materialen zoals graniet, maar gelukkig is een diamant boor hier wel tegen bestand.

Boren in tegels (keramiek)

Hiervoor kun je het beste een boor met een speervormige kop gebruiken. De kop is dan een snijplaat van gehard staal. Het is belangrijk dat de punt erg scherp is, zodat je niet uitschiet en krassen of barsten maakt. Ook bij het boren in tegels komt er veel hitte bij, dus is het van belang om tussendoor te koelen.

Glas boortjes

Logischerwijs pak je hiervoor de glasboor. Deze is te herkennen aan het pijlvormige metalen plaatje aan het uiteinde van de boor en het feit dat er op deze boortjes geen schroefdraad zit. Boor op lage toeren zodat het glas niet breekt. Om de stabiliteit te vergroten en de trilling te minimaliseren is het handig om het glas op een vlakke ondergrond te leggen. De temperaturen lopen ook hier hoog op, dus het is verstandig regelmatig te stoppen en te koelen met boor olie.

Ben helemaal klaar voor je volgende boorklus? Bekijk dan hier ons ruime assortiment boren.

Reacties